Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.

En av de där vackra dagarna i somras åkte vi till Laxön i Älvkarleby och jag besökte äntligen Stig Dagermanrummet, fyllt av Dagermansällskapets samlingar och inrett på 40-talsvis. Författaren Stig Dagerman dog alldeles för ung, redan 1954, två år efter det att jag föddes. Men han hann skriva viktiga, starka texter och många av dem har följt mig genom livet. Jag minns fortfarande många av texterna från den där LP:n med hans tonsatta dagsedlar som jag som tonåring spelade mest varje dag… I skolan läste vi novellen ”Att döda ett barn” och så här ungefär femtio år senare tänker jag på den varje gång jag sätter mig i bilen för att köra. Nu har jag nyss laddat ned ”De dömdas ö” alldeles gratis från Litteraturbanken (En fantastisk sida, jag har fyllt min surfplatta med ett eget bibliotek därifrån) Men idag, just idag önskar jag alla att läsa den dikt han skrev  redan den 21 april 1954.

Flykten valde oss

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.

Flykten valde oss. Därför är vi här.

Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,

hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

Bojan väljer foten. Vi valde att vandra.

Natten var barmhärtig. Nu är vi här.

Ni är för många, kanske den frie trygge säger.

Kan vi bli för många som vet vad frihet är?

Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.

Den valde oss på vägen. Nu är vi här.

Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!

Hjälp oss bära den frihet som vi bär!

 

http://litteraturbanken.se/#!start

http://dagerman.se/

En kommentar

  1. Tant Otto

    Fantastisk dikt!
    Just idag tar jag till mig den lite extra..just idag kan du tänka har jag och några till tvingats tänka till i en situation ..där ingen vill vara utvald. En person som inte blir vald som vill bli vald och några som inte vill vara utvalda..i en situation som vi alla måste vara med någon…blir det lite klurigt.
    Tänk att vuxna människor kan vara så trångsynta …spelar det verkligen så stor roll vem man är med.
    Tror att det handlar om trygghet att få vara med någon man känner…att inte hamna med någon man inte känner sig bekväm med.

    Den person som inte blir vald har inte valt att bli över eller bli sist utvald…
    Konstigt att just dessa ord kom till mig idag då jag fick för mig att läsa din blogg.
    Tack!

  2. Berith Elisabeth

    Så aktuell idag. Flyktingar kommer in i Europa utan att själva valt att behöva fly, men är”utvalda” till Flykten av sina lands regeringar. Medan vi fria, trygga tycker vi är tillräckligt många här redan och inte vill ha hit dem. Den här dikten är fantastisk, skriven 1954 med minnet av andra världskrigets flyktingar. Tack för att du publicerade den.

Lämna gärna en kommentar här!